Blog

Kışın Çadırda Uyku Tulumu İle Sıcak Kalmak İçin Dikkat Edilecek Hususlar

Kışın Çadırda Uyku Tulumu İle Sıcak Kalmak İçin Dikkat Edilecek Hususlar…

 

Kışın Çadırda Uyku Tulumu İle Sıcak Kalmak İçin Kullanılacak uyku tulumu derecesinin iyi tahlil edilmesi: Doğru donanımın olmadığı kış kampları can sıkıcı olabilir ve hatta doğru donanımın yanlış kullanımı nedeniyle yaz kamplarınız bir kabus haline gelebilir. Kış kamplarında uyku tulumuyla sıcak kalmanın en önemli unsurlarından biride kalınacak bölgeye göre doğru dereceli uyku tulumu seçmek olacaktır. -15 dereceye kadar düşen sıcaklıktaki bir bölgeye 0 derece uyku tulumuyla gitmek facia olacaktır. Bu yüzden bir bölgeye kalmaya gitmeden önce bölgedeki hava sıcaklıklarının iyi tahlil edilerek doğru uyku seçildiğine emin olunmalıdır. Yatarken fermuarları sıkıca kapattığınızdan emin olun. Ayrıca yanınıza uyku tulumu ile zemin arasında bariyer olacak uygun bir mat almayı unutmayın.

Kıyafetlerinizin ve uyku tulumunuzun kuru olmasına dikkat edin: Kampta uyku tulumuyla kalırken kıyafetlerin kuru olması çok önemlidir. Gün içinde üzerinizde bulunan kıyafetler vücut ve ortam nemini barındırdığından uyku tulumunun içine girerken bunları mutlaka değiştirin. Uyku tulumunun içinde nem olduğu zaman sıcak kalmanız mümkün değildir. Uyku tulumunun dışının kuru olması kadar içinin de kuru olması önemlidir. Kamp yaparken en yaygın sorunlardan biri ıslak uyku tulumunda uyumak veya çadırdan düşen damlalarla uyanmaktır. Çadırınızın havalandırmalarını açık bırakmanız nefesinizle içerdeki nemi arttırarak çadır içinde su damlacıklarının oluşmasını engelleyecektir.

Uyku tulumunda giyeceğiniz giysinin kumaşının seçimi: Uyku tulumunun içine girerken seçeceğiniz kıyafetin kumaşı yünlü veya sentetik olmalıdır. Pamuklu kumaşlar nem tutucu olması ve ısıyı tutmama özelliklerinden dolayı tercih edilmemelidir.

Ne bulduysanız giyinmeyin ve baş-boyun bölgesini koruyun: Doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi kat kat giyinmektir. Uyku tulumu çalışma prensibi vücut ısısını yansıtarak vücudu sıcak tutmaktır. Kat kat giyinmek bu açıdan sakıncalıdır. Tavsiye edilen termal özellikli bir içlik giymeniz yeterli olacaktır. Dışarda kalan baş bölgesi için bir şapka takmak ve boynunuza atkı gibi bir malzeme sararak sıcak tutabilirsiniz. Burnunuzu sıcak tutmak adına uyku tulumunun içine sokarak uyku tulumuna nefes üflemeniz içerdeki nem oranını arttıracağından dolayı bundan kaçının. Ayrıca kan dolaşımınızı etkileyecek sıkı kıyafetler giymeyin. Kan dolaşımının iyi olması sıcak kalmada önemlidir. Sıcaklığınızı korumak adına sıcak su torbası kullanabilirsiniz fakat kaliteli patlamayan ve kaçırmayan sıcak su torbası seçmeye özen gösterin.

Uyku tulumunu ihtiyaç gidermek için sürekli açıp kapatmayın: Sıcak kalmak için tükettiğiniz çay, kahve gibi içecekler sizi gece çok dışarı çıkaracağından dolayı uyku tulumu sıcaklığı sürekli düşecektir. Buna maruz kalmamak adına Yatmadan en az 1 saat önceden sıvı tüketimini durdurarak yatarken ihtiyaçlarınızı gidererek yatmanız sıcak kalmanız için doğru bir hareket olacaktır.

Bir yanıt yazın